За запалени бъдещи шахматисти

Първо сме длъжни да ви предупредим - шахът е доста трудно нещо за научаване... Изисква се много постоянство и упоритост, за да станете наистина добри. Ще трябва да отделите доста време, но пък ако обичате играта и с това искате да се занимавате, защо не?

В световен мащаб хиляди хора имат професия "шахматист" или "шахматен треньор". Но сравнено с милиардното население на земята, техният процент спрямо останалите е минимален. Затова имайте предвид - ако вие или вашите деца искате да се занимавате професионално с шах, трябва да сте много много добри. А хубавото е, че ако искате само да играете и изучавате шах за удоволствие, няма никакви изисквания - сред милионите любители на земята със сигурност ще се намерят много, с които ще ви е приятно да играете. Но и в двата случая, независимо дали сте на 10 или 40 години - възниква въпросът как да напреднем, да разбираме играта, за да можем да оценим красотата и и сами успешно да творим на дъската, радвайки се на това, което правим?

Обучението по шах на по-високо ниво не е лесна работа. Не трябва да остават пропуски и слаби места в нашата игра, така че трябва да познаваме себе си много добре. Трябва да се съчетава игра по турнири с последващ анализ на партиите (понякога с компютър) и особено на нашите грешки в тях, обучение с треньор, самостоятелна работа с хубави книги (за разбирането на шаха откъм идеи) и самостоятелна работа с компютър и бази с упражнения (за конкретни знания (дебют), упражнения и подготовка по време на турнир). За работата с треньор има само 2 важни неща - намерете си добър треньор и го слушайте добре. Но по-важна е самостоятелната работа, защото на дъската винаги мислим сами. Ще ви насочим откъде да си намерите софтуер за шахмат и книги и как да ги ползвате и по-нататък всичко зависи от вашето желание и постоянство.

Как да играем шахмат по-добре - основни насоки:


Игра по турнири и анализ на собствените партии (с треньор или компютър)

Работа с шахматен софтуер (и как да си намерим шах програми)

Работа с шахматни книги и статии

Работа с добър треньор

Успех!


Copyright 2008 © All rights reserved.