Турнири по Шах

Искате да играете в турнири по шах, а не сте играли преди? Или сте играли преди и сега нямате представа къде и какви турнири има вече? Тук ще ви насочим където трябва, ще ви кажем какви видове турнири по шах има, къде се обявяват и какво е необходимо, за да участвате.

Всички турнири по шах се играят с време, като се различават турнири по класически шах (1 час или повече на човек за цялата партия), ускорен шах (от 10 минути до 1 час) и блиц (по-малко от 10 минути, обикновено 5). Един турнир по блиц се играе за няколко часа, по ускорен шах за 1-2 дни и по класически шах за 3-9 дни. За рейтинг (ело) важат само турнирите по класически шах, така че ако искате да получите, трябва да играете такива. Всички турнири с време се играят с шахматен часовник.

В повечето турнири в страната, които нямат някакви специални особености, може да участва абсолютно всеки (което учудва много хора). Разбира се трябва да знаете добре правилата на играта и ако турнирът е на класически шах, трябва да можете да записвате партията (задължително е, но се учи за 5 минути дори и да не знаете от преди). Турнирите, където се приемат всякакви участници, се наричат Открити турнири или накратко Опени.

Възниква уместния въпрос ако 100 души са се събрали на турнир и програмата предвижда 9 партии, как да се определят победителите, след като не може толкова участници да се срещат всеки срещу всеки? Тъй като турнирите на елиминация (както в тениса) водят до нереално класиране и отпадналите няма за какво да играят, в шаха се играе почти изцяло по много по-съвършената Швейцарска система. Идеята и е, че всеки кръг се играят партии между играчи, които се представят еднакво добре - първите играят с първите и се борят за първото място и наградите, а последните играят помежду и се борят да не бъдат последни. Така всеки играе всичките си партии (няма отпаднали) и накрая се получава доста реално класиране по броя на събраните точки. За победа се дава една точка, за реми половин и за загуба нула.

Турнирите и къде да разбираме за тях - В България открити турнири се провеждат почти непрекъснато, като повечето са за всички, а има някои специално за деца (разделени по възрасти). За турнирите можете да разбирате от секцията за предстоящи Турнири по шах, където има и регламент за всеки от тях, можете да прочетете коментари или да зададете въпрос в Шах Форума, а друг хитър номер, ако търсите турнир във вашия град, е да посетите Шах портала и да кликнете вашия град на картата - ще видите не само новини и турнири за него, но и снимки и партии от минали събития, както и всички шахматни клубове.

Ако сте професионалист и случайно сте издържали да прочетете всичко това, за турнири в чужбина и шахматни календари за професионално ориентирани играчи използвайте линковете вдясно.


Copyright 2008 © All rights reserved.