Съвети за родители на деца играещи шах

Тази страница е посветена на родителите, децата на които играят, интересуват се от шах или искат да тренират. Шахът е една изключително полезна за умственото развитие игра, която дава "мирно" поле за нормалната детска агресия и запалва децата да се занимават с нещо полезно, вместо да седят целодневно пред комютъра или да се чудят какво по-опасно нещо да опитат. Дори и да не успее да се развие в шаха, детето има полза от играта и изучаването на шаха задълго напред. Който веднъж се е потопил в безкрайната сложност на тази игра, след това по-леко преодолява не чак толкова сложните проблеми в живота.

Ако наистина искате вашето дете да тренира шах, може да не мислите отсега какви амбиции ще има - времето ще покаже само колко е талантливо. Ако се окаже, че детето има талант, можете да се замислите за по-сериозни занимания, които при по-големи успехи да повлияят на бъдещата професионална ориентация в посока шах, въпреки че и вие и детето трябва да хвърлите сериозни усилия в такъв случай - израстването на едно дете до професионален шахматист е нещо много продължително и трудно. Ако сте пред избор от такъв тип, най-добре се посъветвайте с шахматни специалисти, които могат добре да преценят възможностите за развитие на вашия син или дъшеря. Имайте предвид, че всеки час, прекаран в игра и изучаване на шаха, развива много умствени и психически качества, които са полезни навсякъде. Така че никога не е късно да се откажете - Гата Камски, финалист за световната тилта през 1996 г. се отказа (!) от шаха за 8 години, следва медицина, завърши право, завърна се преди 3 години и сега е отново в борбата за световната титла - за шахматистите няма невъзможни неща.

Нормално е за всеки родител, детето на който тренира и се състезава в нещо, да иска то да е номер едно и да печели всичко по пътя си. Това може да стане или да не стане, но при всички положения е важна обективната независима оценка, защото лично познавам суперталантливи деца, които за съжаление се отказаха, и други, които са заложили сериозно на шахматното развитие по желание на родителите си, без да имат сериозни основания за това. Не влагайте толкова много амбиции във вашите деца, не ги притискайте, просто ако те обичат да играят и учат шах, нека го правят колкото и както искат за собствено и ваше удоволствие.

Откъде да започне детето тренировки по шах?

Както и във всеки спорт в шаха има клубове, където тренират деца (обикновено срещу символична такса от 15-30 лева на месец). Понеже на всяко дете повече му се играе, отколкото му се учи, в началото винаги основното е играта. Ако не се представя добре срещу другите момчета от клуба, това може да се отрази зле на желанието му да играе шах - така че ако имате желание може да го подготвите, като му изтеглите на компютъра вкъщи някоя шах програма. Клуб може да си намерите във всеки по-голям град, като използвате страницата ни в нашия Форум за шах. Каквото и да не ви е ясно, ще се радваме ако питате във форума и можем да ви помогнем, включително и да ви дадем координати на треньори, които считаме за добри, както и други полезни съвети. Желаем ви успех!

Ако искате да разберете повече на живо, препоръчваме ви тази кампания - Обогатяване познанията на родителите с деца в шахматната сфера

Copyright 2008 © All rights reserved.