Download на шах за игра и обучение

Един от най-често срещаните въпроси за навлизащите в шахматната игра е "Откъде да си сваля някаква шах програмка, с която да играя, пък и ако може да науча нещо от нея". Такива има много и ще ви препоръчаме най-доброто за вас.

Първото, което е добре да знаем е какво точно искаме. Най-силните шахматни програми вече бият и световните шампиони, така че освен ако нямаме желание да бъдем напълно разгромени, няма смисъл да се играе с тях. Хубаво е силата на изкуствения интелект срещу нас да може да се регулира. Затова на хората, които искат да играят срещу програма, която играе със сила близка до нашата, препоръчвам голямата, приятна програма с регулираща се сила и възможности за обучение Chessmaster.

Download Chessmaster 10 (от файл на фрее сървера Data.bg)
Download Chessmaster 11 (торент в Zamunda, не се знае докога ще има сийдъри)


Ако пък става въпрос за съвсем елементарна малка програмка (за вашето дате например), подходяща е Тази - малка, лека, безплатна и силата може да се регулира от "Options->Preferences->Search" За начинаещи деца е хубаво и в двете полета стойността да е "2", а ако я бият лесно може да се увеличи. Много е удобно, че показва възможните ходове и така децата бързо усвояват правилата на играта. (само да знаете че като извадите пешка трябва да кликнете новопоявилата се фигура още веднъж).

Най-популярната програма за обучение на малки деца пък се казва "Learn to Play Chess with Fritz & Chesster" и има дискусия за нея и алтернативите и във Форума

А ако наистина търсите програма, която да играе ужасно силно и да не ви дава никакъв шанс можете да пробвате другата супер силна игрова програма (която има и обучение, но за по-напреднали) - Download Fritz 11 (Торент в Zamunda).

И накрая, ако се занимавате професионално и си търсите Chessbase (Професионална програма за обучение и анализ), Големи бази с партии като Mega 2008, тематични бази за обучение или суперсилни модули за анализ като Rybka, вие не трябва да сте тук, а в Download секцията на Големия шах портал


Copyright 2008 © All rights reserved.